Интернешънъл Асет Банк АД използва бисквитки с цел да направи работата в интернет страницата си по-функционална и ефективна. Научете повече за това тук.

Съгласен
Интернешънъл Асет Банк АД с подкрепа към фолклорните прояви в Смолянска област

Интернешънъл Асет Банк АД с подкрепа към фолклорните прояви в Смолянска област

В знак на съпричастност към автентичните, съхраняващи историческото и културно наследство на България мероприятия, Интернешънъл Асет Банк АД отново оказа финансова подкрепа към традиционен фолклорен събор. Този път център на летните, фолклорни прояви беше Смолянска област. За поредна година, първата събота на месец август в дните 3 и 4 август, село Гела, община Смолян беше домакин на „Гайдарско надсвирване село Гела – 2019“. В музикален тандем засвириха десетки Каба Гайди, заобиколени от величествената красота на Родопите.

 

Това лято традиционният събор в селото събра рекорден брой посетители. Пристигналата от България и чужбина публика, продължи дългогодишна традиция за популяризиране на автентичния родопски фолклор. Задължителен регламент към участниците беше тяхното изпълнение да бъде съпроводено с Каба Гайди. На сцената под открито небе участие взеха над 150 музиканти и повече от 50 гайдари.

 

Желаещите да докажат своите артистични заложби бяха разделени в три възрастови групи, като най-възрастният гайдар бе 74 годишен музикант. Докато се любуват на мелодичния звън, десетки от гостите посетиха наблизо намиращия се параклис „Свети Илия“ и запалиха свещ, като пожелаха здраве и дълголетие за близките си. Част от празничните събития бяха и традиционни за родопската област гозби.

 

Провеждането на събора в село Гела носи дълбока история след себе си, а неговата основна цел е да запази древни традиции от Родопа планина. Според едно от поверията - през годините се събирали родове от цялата страна, като всеки от тях имал свое собствено дърво. Възрастните разказват, че и до ден днешен може да се видят част от табелите по дърветата на които все още са изписани имената на родовете. Традицията повелява всеки род да се събира на собственото си дърво. С всяка измината година фестивала става все по-популярен и привлича гости от най-различни държави и култури.

 

Освен гайдарското надсвирване в село Гела, Интернешънъл Асет Банк АД ще подпомогне и провеждането на „Летни музейни вечери“ по идея на РИМ „Стою Шишков“-Смолян, което ще се проведе на пл. „Свобода“ – Стар център, между 20 и 21 Август. Целта на проекта е да популяризира музейната институция и да даде достъп на посетителите до музейни експонати, съчетани с културни истории.

 

В три поредни вечери ще се проведат концерти изпълнени с фолклорна, класическа и поп музика. Преди всяка една от вечерите се разказва по една музейна история, свързана с ценности изложени в РИМ „Стою Шишков“-Смолян. Събитието ще се проведе с подкрепата на Община Смолян и дарители.

 

Интернешънъл Асет Банк АД ще продължи и за в бъдеще да подкрепя фолклорни и културни събития в цяла България. Повече информация за социалната дейност на Банката можете да намерите  на www.iabank.bg.